Tantanmen Ramen

Tantanmen Ramen

Z pastą sezamową, pikatnym mięsem i czerwoną cebulą.

Poniedziałkowy ramen to będzie nowa tradycja w naszym domu 😉 W tym wydaniu smakuje nam na razie najbardziej ze wszystkich domowych ramenów, które zrobiliśmy.

Na 4 porcje:

– tare: duża czubata łyżka pasty tahini, płaska łyżka pasty miso, płaska łyżka pasty gochujang, łyżka mirinu, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego = wymieszać zarem

– mięso: wołowe lub wieprzowe mielone 400g, łyżka pasty miso, łyżka pasty gochujang, łyżka sosu sojowego = podmażyć na patelni

– olej chili: papryczka chili lub płatki chili i czosnek podsmażyć na oleju aż zapachną

– czerwona cebula pokrojona w kostkę

– makaron (najlepiej ramen, można inny)

– jajko ugotowane na półmiękko, można zamarynować w sosie sojowym lub zalewie z boczku chasu

– można zieloną cebulkę, wstążki pokrojego pora, nori

– bulion drobiowy lub drobiowo/wieprzowy

Wszystkie dodatki ułożyć w misce i zalać gorącym bulionem. PYCHAA!!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *