Stir fry z sosem słodko-kwaśnym stek + marchew + brokuły + papryka + shitake

Steka pokroić w cieniutkie plasterki i zamarynować w sosie sojowym z czosnkiem, imbirem, sokiem z limonki i 4 łyżeczkami cukru brązowego.

Shitake, jeśli suszone namoczyć we wrzątku. Pokroić grzyby.

Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować.

Paprykę i marchew pokroić w paseczki, cebulę pokroić w ósemki.

Na patelni mocno rozgrzać masło i olej sezamowy, smażyć po kilka minut dodając po kolei: cebulę, paprykę, marchew, grzyby, stek z całą marynatą. Pozwolić, aby z marynaty zrobił się glazurowany sos, można dodać wody w razie potrzeby. Dodać brokuły, zamieszać i podawać.

Po wierzchu można posypać szczypiorkiem lub kiełkami.


Opublikowano

w

, , , , , , , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *