Quiche z porami i szynką dojrzewającą

Nasza ulubiona quiche, lżejsza wersja lorraine, z chudszym mięsem, delikatnymi porami i ciągnącym się serem camembert.
Można zrobić na spodzie z kruchego ciasta (przepis poniżej), ale zdecydowanie wolimy na cieście filo, bo też lżejsze i dodatkowo bezwysiłkowe – kupujemy gotowe 🙂

Składniki:

– dwa średnie pory, białe i jasnozielone części pokrojone w półplasterki
– 100g szynki dojrzewającej pokrojej w kostkę
– 1 serek camembert pokrojony w kostkę
– 4 jajka
– dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
– masło
– opcjonalnie posiekana zielona cebulka
– sól, pieprz
– ciasto filo gotowe
lub
ciasto kruche:
– 200g mąki
– 100g zimnego masła
– bardzo zimna woda
– sól

Wykonanie:

Ciasto kruche: mąkę wsypać do miski, zimne masło pokroić na niewielką kostę i dodać do mąki. Rozcierać w palcach, aż powstanie „kruszonka”, dodać jedną łyżkę bardzo zimnej wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche dodawać ostrożnie więcej wody, powiedzmy po pół łyżki. Ciastem wykleić formę na tartę, posypać solą i porobić dziurki widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabierze złocisto brązowego koloru.


Ciasto filo: układać w formie na tartę pojedyncze arkusze jeden na drugim, smarując każdy wodą lub oliwą, tak aby nadmiar ciasta zwisał swodobnie po bokach. Bez podpiekania.

Farsz:
Na patelni podsmażyć na maśle szynkę, dodać pory, chwilę podsmażyć, następnie zmiejszyć ogień, nieco posolić i dusić pod przkryciem do miękkości – około 15 minut.
W misce rozbełtać jajka ze śmietaną/jogurtem, dodać ser, posolić i przyprawić pieprzem (ja lubię dużo). Dodać zieloną cebulkę.
Gotowe pory wyłożyć na upieczone ciasto kruche/ciasto filo, zalać masą jajeczną. Jeśli używamy ciasta filo, to wystające boki ciasta zawijamy do środka na wierzch. Ciasto, które się pokruszy wysypać na wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut, aż masa się zetnie.

W cieście kruchym:

W cieście filo:


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *