Pikantny, orientalny rosół z kaczki z suszonymi grzybami i makaronem ramen

Rozgrzewający rosołek aromatyzowany trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem i liśćmi kaffiru, z dodatkiem suszonych grzybów i papryczki chilli.

Do wykorzystania świetnie nadadzą się resztki kaczki po oprawieniu mięsą do kaczki po wietnamsku (https://fridayfeast.cooking/kaczka-po-wietnamsku/). Rosół można zrobić też na kurczakowej porcji rosołowej. Jeśli zależy nam na większej ilości mięsa w zupie – można użyć udek.

Składniki:

  • bulion:
    mięso z kaczki/kurczaka ok 1kg
    włoszczyzna
    garść suszonych leśnych grzybów
    5cm kawałek imbiru, obrany, pokrojony na mniejsze kawałki
    2 trawy cytrynowe, grube końce zmiażdzone rączką od noża
    3 ząbki czosnku, obrane
    3 liście kaffiru
    3 papryczki chilli, można posiekać dla większej pikantności
    mały pęczek kolendry
    sos rybny lub sos sojowy lub sól – do smaku
  • puszka kukurydzy lub cieciorki
  • makaron np. ramen (https://fridayfeast.cooking/makaron-ramen/) lub inny
  • do podania: zielona cebulka, czerwona cebula, kolendra

Wykonanie:

Jeśli używamy resztek kaczki (korpus, szyja, skrzydełka) to dobrze najpierw upiec je w piekarniku. W ten sposób wytopi się większość zbędnego tłuszczu, a samo mięso straci swój „kaczy aromat”. Jeśli używamy kurczaka lub np udek z kaczki to nie ma takiej potrzeby.

Upieczone mięso włożyć do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki bulionu i zalać około 3 litrami wody (do przykrycia). Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Gotowy bulion przecedzić, grzyby i mięso obrane z kości dodać spowrotem do wywaru. Dodać kukurydzę/cieciorkę i doprawić do smaku.

Podawać z ugotowanym makaronem, posypany kolendrą, zieloną cebulką i/lub czerwoną posiekaną cebulą.


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *