Indyjskie curry Chicken Ceylon

Indyjskie curry Chicken Ceylon

Curry z kurczakiem i kokosem, doprawione anyżem, cynamonem i chutneyem z mango. Podawane z sałątką z pomiodorów i ogórków, domowymi chlebkami naan i chutneyem z mango, kolendry i mięty.

Poszliśmy po całości i strasznie to był czasochłonny w przygotowaniu posiłek 🙂 Ale to dlatego, że postanowiliśmy przygotowac curry ściśle według przepisu, czyli z marynowaniem i opiekaniem mięsa, przygotowaniem ziołowego bulionu, z własnym chutneyem i chlebkami Naan. Świeży kokos zastąpiliśmy wiórkami.

Myślę, że będziemy opiekać mięso do przyszłych curry, ale na pewno nie będziemy przygotowywać bulionu – nie zmienił smaku samego dania, a dołożył pracy. Sos curry też przygotujemy od razu, o ile z reguły zawsze sosu bazowego robimy z zapasem, tak aby reszta czekała sobie spokojnie na swój czas w lodówce, to jednak nie ma sensu dzielenia finalnego sosu na kilka etapów, tylko wszystko razem do gara 🙂

Chlebki Naan wyszły nam najlepsze do tej pory, myślę, że to przez dodatek masła i mleka do ciasta, które poprzednimi razami pomijaliśmy. Ale odkryciem wieczoru był chutney z mango i mięty, przepyszny! Słodki i pikantny, idealnie podbijał smak curry.

Przepis pochodzi z książki “The Curry Guy” autorstwa Dana Toombsa – skarbnica przepisów na curry, ale też na mieszanki przypraw, dodatki, chlebki, sosy, sposoby przygotowywania mięs i mnóstwo pięknych zdjęć. Jedna z częściej uruchamianych książek kucharskich u nas w domu. Dan ma także swój blog, od którego zaczął spisywanie swoich przepisów ( https://greatcurryrecipes.net/ ), polecam serdecznie.

Przepis na curry: https://greatcurryrecipes.net/2018/12/06/low-fat-chicken-ceylon/

Sos bazowy: https://greatcurryrecipes.net/2019/10/08/instant-curry-house-base-sauce/

Kurczak tandoori: https://greatcurryrecipes.net/2017/04/27/stovetop-tandoori-chicken/

Chutney: https://greatcurryrecipes.net/2013/05/15/mint-coriander-mango-chutney/

Naan: https://greatcurryrecipes.net/2011/10/31/a-stove-top-naan-recipe-that-is-easy-and-delicious/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *