Gnocchi z sosem paprykowym i smażonymi rydzami

Gnocchi z sosem paprykowym i smażonymi rydzami

Zainspirowani zdjęciem z Instagrama, którejś z Zakopiańskim restauracji postanowiliśmy odtworzyć to danie 🙂 Mrożone rydze czekały na dogodną okazję
w zamrażalniku, a sezon na papryki akurat był w pełni.

Gnocchi:

1. ugotowane ziemniaki (ok. 1kg) ugnieść bardzo porządnie i trochę przestudzić; dodać jajko, trochę soli, zmieloną gałkę muszkatołową i jedno jajko i wszystko wyrobić na jednolitą masę – mi zawsze klei się do palców, ale nie dosypuję już więcej mąki, bo wtedy gnocchi wychodzą mi za twarde.

2. masę uformować w ruloniki i pokroić na kawałki o szerokości ok. 2cm; podsypać porządnie mąką; ja nie mam cierpliwości do tłoczenia wzorków, ale bardziej wytrwałym polecam najprostszy sposób: odwrócony spodem do góry widelec w dłoń + jeden kawałeczek + plus ruch rolujący kawałeczek po widlecu = rowki
w cieście, które w teorii lepiej trzymają sos

3. do gotującej i osolonej wody wrzucać gnocchi partiami, jak wypłyną na wierzch dać im jeszcze 2 minuty i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz

Sos paprykow:

1. papryki (powiedzmy 4 duże) upiec w piekarniku – temp. 230st, czas ok. 45 minut; ja nie obieram ze skórki, ale masochistom polecam wrzucić upieczone warzywa do garnka/miski i przykryć szczelnie pokrywką; to pozwoli im się zaparzyć i skórka będzie łatwiej schodziła

2. podsmażyć na patelni cebulkę i czosnek; przesypać do blendera; dodać upieczone papryki i wszystko zmiksować – w razie konieczności dodając wody

Rydze

1. dużo masła i trochę soku z cytryny to sekret smaku prawie każdych polskich grzybów 😉 masło rozpuścić na patelni, dodać rydze i posolić; skropić lekko sokiem z cytryny

2. podsmażone rydze zalać przygotowanym sosem paprykowym

Finał

Ugotowane gnocchi wrzucić na patelnię z sosem rydzowo-paprykowym lub wyłożyć na talerze i polać sosem – wedle upodobania. Można posypać zieloną pietruszką, ale koniecznie trzeba strtym parmezanem lub innym twardym serem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *